top of page

Zpoždění letu: Jak získat odškodnění?

Obliba letecké dopravy stále stoupá a není se čemu divit, v dnešní uspěchané době je rychlost a pohodlí tím nejdůležitějším. I cestování letadlem má však své stinné stránky. Jednou z nich je samozřejmě zpoždění letu, které umí pořádně zkomplikovat dovolenou nebo důležitou obchodní schůzku. Jak si alespoň částečně vynahradit tyto nepříjemnosti? Poradíme vám, kdy a jak můžete získat odškodnění za zpožděný let.


Vezměme to však pěkně popořádku, důležité je totiž zmínit, že tady nemluvíme o pojištění zpožděného letu, které si u pojišťovny můžete za poplatek sjednat předem, ale o kompenzaci, na níž má za určitých podmínek právo každý.


Mám nárok na odškodnění za zpoždění letu?

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 261/2004 hovoří o problematice odškodnění jasně, tedy jasně pro ty, kterým není cizí legislativa a vyjadřování v úřednickém jazyce. V opačném případě bychom to zjednodušili asi takto:


Na odškodnění za zpožděný let máte nárok, jestliže odlétáte z letiště, které leží na území členského státu Evropské unie, Norska, Islandu a Švýcarska nebo na takové letiště přilétáte (tady ovšem jedině s evropskou aerolinkou). Druhá základní podmínka zní, že zpoždění musí být vyšší než 3 hodiny. Co by to ale bylo za nařízení, kdyby neobsahovalo pár výjimek. Těmi jsou mimořádné okolnosti, jež nemohla letecká společnost ovlivnit, jako je třeba nepřízeň počasí, bezpečnostní riziko, nestabilní politická situace v cílové destinaci nebo stávka letištního personálu.


Splňujete všechny tyto podmínky a výjimky se vás netýkají? Můžete jásat, částečně samozřejmě, je nám jasné, že po několikahodinovém zpoždění by bylo málokomu do skoku. Dobrá zpráva však je, že by vás finanční kompenzace neměla minout.


Jaká je výše odškodnění?

Kompenzace za zpožděný let se pohybuje v rozmezí od 250 do 600 € (cca 6 500 Kč – 16 000 Kč) v závislosti na délce letu. Konkrétně za zpoždění delší než 3 hodiny dostanete odškodnění 250 €, u vzdálenosti do 1.500 km. Při stejné době zpoždění, ale vzdálenosti od 1.500 km do 3.500 km se výše kompenzace zvedá na 400 €. Při zpoždění přesahující 4 hodiny a délce letu nad 3.500 km je hodnota odškodnění dokonce 600 €. To už stojí za trošku snahy a námahy při podání reklamace zpožděného letu.


Jak postupovat s žádostí o odškodnění zpoždění letu?

Důležité je jedno. Buďte aktivní! Když budete čekat, že aerolinky samy přispěchají s odškodněním za způsobené nepříjemnosti, budete zklamaní. Celkově bývá celý proces často zdlouhavý a nepříjemný. Nepočítejte s tím, že vám aerolinky vyj


dou vstříc a proces vyřizování odškodnění půjde jako po másle. Jde o hodně peněz a těch se každý vzdává těžko. Buďte připraveni, obrňte se trpělivostí a obstarejte si důkazy. Pečlivě si schovejte doklady k letu, vyfoťte si odletovou tabuli s informací o zpoždění a vyžádejte si potvrzení o zpoždění letu. To by měli vydat jak na letišti, ze kterého odlétáte, tak i na tom, kam přiletíte. Důležité je také vědět, jak zjistit důvod zpoždění nebo změny času letu. Většinou se prostě musíte ptát, sám od sebe vám nikdo nic neřekne.


Buďte ale obzvláště obezřetní. Stává se, že se aerolinky vymlouvají na mimořádné události, například špatné počasí. Jestli ale všichni ostatní létají bez problémů, vaše zpoždění pravděpodobně nebude mít na svědomí počasí. Dopravce se vás jen snaží zmást a odradit od vymáhání finanční kompenzace. To by vás však nemělo rozházet. O odškodnění za zpoždění letu můžete žádat dokonce až 3 roky zpětně, toho stojí za to využít.




2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page