top of page

Bolestné body a odškodnění pracovního úrazu: Jak probíhá odškodnění?

Co je to bolestné? Otřes mozku po pádu ze střechy, popálenina při práci s proudem i vyvrtnutý kotník po uklouznutí v zasedací místnosti. Pracovní úrazy mohou vypadat různě, jedno ale mají společné. Zaměstnanci za ně náleží odškodnění. Jak ale takové odškodnění pracovního úrazu funguje? Co je to tabulka bolestného a jaký výpočet bolestného můžete za svůj úraz očekávat? Se všemi těmito otázkami Vám umíme poradit, ale nejprve začneme tím nejdůležitějším.


Co je to pracovní úraz?

Podle definice se pod pracovním úrazem myslí poškození zdraví, ke kterému došlo během plnění pracovních povinností nebo ve spojení s nimi. Naopak se sem neřadí úrazy, které se staly při cestě do zaměstnání nebo zpět.


I když se samozřejmě jedná o nepříjemnou záležitost a každý se jí snaží vyhnout, dá se i tady najít alespoň jedna pozitivní věc, tou je odškodnění. Finanční kompenzace může mít podobu takzvaného bolestného, nahrazena bývá při pracovním úrazu i ušlá mzda či léčebné výlohy, kromě toho můžete získat kompenzaci za trvalé následky po pracovním úrazu či psychickou újmu.



Při postupu po pracovním úrazu je zásadní jedno, celou událost okamžitě nahlaste svému zaměstnavateli. Pokud nejste ve stavu, který to umožňuje, pak by měl úraz nahlásit například svědek. Na zaměstnavateli potom je, aby vypracoval záznam o pracovním úrazu, ten se pak předá příslušným institucím.


A do dál? Pouze čekat a doufat, že Vám přiklepnou odškodnění, jaké si zasloužíte? To bychom Vám rozhodně nedoporučovali, mohli byste totiž být nemile překvapení. Proto se nebojte požádat o radu a zastupování od našich odborníků, kteří ví, jak to chodí. Pomůžeme Vám nejen zjistit, jaká výše odškodnění Vám náleží, ale také Vám jej pomůžeme získat.


Jak probíhá odškodnění pracovního úrazu?

Přestože ta nejnenáviděnější práce, tedy papírování a vyplňování formulářů, padá především na hlavu zaměstnavatele, rozhodně byste se neměli spoléhat, že se celá věc jednoduše vyřeší za Vás. Vše si průběžně kontrolujte, nezapomeňte odevzdat rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti a také si schovávejte všechny dokumenty týkající se vaší léčby – budou se hodit.


U svého lékaře si po skončení léčby, popřípadě v době, kdy je Váš zdravotní stav ustálený, nechejte vyplnit posudek o bolestném, formulář k němu by Vám měl poskytnout zaměstnavatel. Dále budete potřebovat všechny lékařské zprávy a dokumenty týkající se léčby. Na základě posudku o bolestném byste měli obdržet náhradu za vytrpěnou bolest, způsobený stres a celkové obtíže plynoucí z úrazu. Formulář na bolestné lékař vyplňuje na základě tzv. bolestných bodů. Určité bolestné body jsou přirazeny každému druhu pracovního úrazu, konkrétní údaje si můžete jednoduše najít v tabulkách bolestného, kde jsou počty bodů přehledně zaznamenány. Na těžký otřes mozku například připadá 60 bolestných bodů, přičemž hodnota pro jeden bolestný bod je podle aktuálního nařízení vlády v roce 2021 vyčíslena na 250 Kč. Výše bolestného bodu pro pracovní úrazy a pro odškodnění dopravní nehody se tedy liší. Když zapojíme trošku matematiky, vychází nám, že za tento úraz by měl poškozený dostat 15 tisíc korun.


Bolestné body po zranění nejsou jediným, co určuje výši odškodnění?

Do výpočtu bolestného se ale mohou přidávat i další body, třeba za operační zákroky, komplikace spojené s úrazem a mnoho dalšího. Bodování úrazu tedy není zrovna nejjednodušší. V tomto okamžiku bychom Vám doporučili obrátit se na odborníky z Votum prostřednictvím online odškodnění, kteří nejlépe posoudí, jestli výpočet vašeho bolestného opravdu zahrnuje všechno, co by měl a poskytnou Vám bezplatnou konzulaci. Po konzultaci můžete kupříkladu zjistit, že byste měli mít nárok nejen na bolestné, ale třeba i na náhradu za ztížení společenského uplatnění nebo odškodnění za psychickou újmu. Zaměstnavatelé a pojišťovny jsou navíc ochotnější vyplácet náhrady v případech, kdy je poškozený zastoupený profesionály.


Stejně tak Vám můžeme pomoci s dalšími typy odškodnění, například odškodnění po dopravní nehodě. V těchto situacích opravdu není na místě snažit se všechno zvládnout sám, hlavní je z celé této nepříjemnosti vyjít se vším, co Vám náleží. A s tím Vám v Centru odškodnění Votum můžeme pomoci.





703 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page