top of page

Úmrtí při dopravní nehodě: Jak získat odškodnění pro blízké?

Co dělat, když došlo k úmrtí blízké osoby při autonehodě? Statistiky nehodovosti na silnicích jsou opravdu děsivé. Za loňský rok došlo v České republice k více než sto sedmi tisícům dopravních nehod. A co je ještě smutnější, o život během nich přišlo 547 osob. Každý z nás si přeje, aby se do této situace nikdy nedostal on sám ani jeho blízcí. Ne každý ale takové štěstí opravdu má. I když tragickou ztrátu blízké osoby nic nenahradí, alespoň z finančního hlediska ji může kompenzovat odškodnění za smrt při dopravní nehodě.


Kdy mají pozůstalí nárok na odškodnění za smrt při autonehodě?

Příbuzní a blízké osoby mají nárok na různé druhy odškodnění tehdy, pokud oběť nehody byla spolujezdcem nebo řidičem, který nehodu nezpůsobil. Za smrt manžela, manželky, rodičů, dítěte i dalších blízkých osob při autonehodě mají pozůstalí nárok na odškodnění dle občanského zákoníku. Odškodnění bývá pokryto z pojištění viníka nehody, popřípadě přímo od něj na základě trestního řízení.



Jaké druhy odškodnění mohou pozůstalí získat?

Náhradu škody za smrt blízkého během nehody v první řadě představuje tzv. odškodnění duševních útrap. To se obecně vypočítává jako dvacetinásobek průměrné měsíční mzdy za předchozí rok. S touto částkou se ale může ještě hýbat, například na základě těsnosti vztahu pozůstalého s obětí, věku pozůstalého apod. Odškodnění duševních útrap ale není jedinou formou odškodnění za smrt při dopravní nehodě. Dále bývají vyplaceny především náklady na pohřeb nebo výživné pro osoby blízké.


Kdo pomůže s vyřízením odškodnění?

Potýkat se během této nelehké situace ještě s dalšími nepříjemnostmi spojenými s vymáháním odškodnění může být náročné. Proto doporučujeme obrátit se na odborníky, kteří mají s podobnými případy velké zkušenosti. Díky tomu, že ví, jak tyto situace řešit, často navíc zvyšují vaše šance získat vyšší odškodnění, než jakého byste se domohli sami. Naši specialisté vám pomůžou a získají náležité náhrady, a to například i online prostřednictvím formuláře pro online odškodnění, na základě kterého se s vámi spojí naši odborníci.


Na co si dát pozor?

Ačkoliv je samozřejmé, že v tomto náročném období jsou myšlenky pozůstalých jinde, přesto je dobré začít řešit náhradu škody při usmrcení blízkého během nehody co nejdříve. I na tyto případy se totiž vztahuje promlčecí lhůta, která činí tři roky. Určitě je ale lepší mít vše vyřešené brzy, abyste se už nemuseli k celé tragédii neustále vracet, ale naopak se s ní začali pomalu vyrovnávat. Neváhejte se na nás obrátit, v Centru odškodnění Votum se o vaše odškodnění po tragické dopravní nehodě postaráme.




45 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page